Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kurczak z teriyaki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Moja rodzina lubi kurczaka pieczonego w całości... Żeby nam się nie znudził, przygotowuję go za każdym razem w innej odsłonie:)

Kurczak z teriyaki

Składniki:

Kurczak z teriyaki

 

  • 1 kurczak (ok. 1,8 kg)
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki sosu teriyaki
  • 3 czubate łyżki przyprawy do mięs
  • 1 czubata łyżka czosnku staropolskiego
  • sól ziołowa do smaku
  • 1 łyżeczka rozmarynu

Sposób przygotowania:

Kurczak z teriyaki

Etap 1

Kurczak z teriyaki
Marynata przygotowana z oleju rozmarynu teriyaki i przypraw.

Olej wymieszać z sosem teriyaki, rozmarynem i przyprawami.

Etap 2

Kurczak z teriyaki
Cały kurczak dokładnie pokryty przygotowaną marynatą.

Kurczaka umyć, osuszyć, dokładnie natrzeć przygotowaną marynatą, przykryć folią spożywczą i odłożyć na ok. 2 godziny do lodówki.

Etap 3

Kurczak z teriyaki
Zamarynowany kurczak ułożony w naczyniu do zapiekania.

Zamarynowanego kurczaka ułożyć w naczyniu do zapiekania piersiami do góry. Kurczaka piec w 160 stopniach przez 60 minut. Po tym czasie kurczaka odwrócić grzbietem do góry. Piec dalej w tej samej temperaturze kolejną godzinę. Upieczonego kurczaka podzielić na porcje.