Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Udka w marynacie z Teriyaki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Drób to stała pozycja w naszym jadłospisie . Nic wiec dziwnego , że eksperymentuję z różnymi smakami.

Udka w marynacie z Teriyaki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Udka w marynacie z Teriyaki

 

  • 2-3 ćwiartki z kurczaka ( udka)
  • 1/2 szklanki oleju z pestek winogron
  • 4 łyżki sosu Teriyaki
  • 1,5 łyżeczki mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 płaskie łyżeczki mąki

 

Sposób przygotowania:

Udka w marynacie z Teriyaki
Przygotować marynatę mieszając prawie cały olej ( zostawić 3-4 łyżki do smażenia) z sosem Teriyaki , papryką, pieprzem i cukrem. Umytego i podzielonego na kawałki kurczaka ( udka dzielę na 2- 3 części ) natrzeć dokładnie marynatą i pozostawić na 30 minut. Na patelnię wylać marynatę i mocno rozgrzać -włożyć kawałki kurczaka i obsmażyć na rumiano . Podlać 1,5 szklanki wody i zagotować. Przełożyć do garnka przelewając jednocześnie płyn z patelni. Dusić ok.45 minut do 1 godziny( pod przykryciem , na małym gazie ) , aż mięso będzie miękkie .Doprawić sos do smaku solą i pieprzem jeśli trzeba. Rozrobić mąkę z niewielką ilością zimnej wody i wlać do kurczaka by zagęścić sos. Zagotować. Podawać z ryżem na sypko , kuskusem, makaronem ryżowym , kluskami.
Udka w marynacie z Teriyaki
Przygotować marynatę i wetrzeć ją w pokrojone mięso
Udka w marynacie z Teriyaki
Obsmażyc zamarynowane mieso na rumiano na oleju
Udka w marynacie z Teriyaki
Podlać wodą i dusić do miękkości mięsa -sos doprawić
Udka w marynacie z Teriyaki
Wyjąć mieso- mąkę rozrobić w odrobinie wody i zagęścić nią sos