Sposób przygotowania:
Udka w marynacie z Teriyaki
Przygotować marynatę mieszając prawie cały olej ( zostawić 3-4 łyżki do smażenia) z sosem Teriyaki , papryką, pieprzem i cukrem. Umytego i podzielonego na kawałki kurczaka ( udka dzielę na 2- 3 części ) natrzeć dokładnie marynatą i pozostawić na 30 minut. Na patelnię wylać marynatę i mocno rozgrzać -włożyć kawałki kurczaka i obsmażyć na rumiano . Podlać 1,5 szklanki wody i zagotować. Przełożyć do garnka przelewając jednocześnie płyn z patelni. Dusić ok.45 minut do 1 godziny( pod przykryciem , na małym gazie ) , aż mięso będzie miękkie .Doprawić sos do smaku solą i pieprzem jeśli trzeba. Rozrobić mąkę z niewielką ilością zimnej wody i wlać do kurczaka by zagęścić sos. Zagotować. Podawać z ryżem na sypko , kuskusem, makaronem ryżowym , kluskami.