Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pałki z kurczaka z teriyaki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne, przyrumienione pałki z kurczaka w marynacie z dodatkiem sosu teriyaki, z czosnkiem i musztardą.

Pałki z kurczaka z teriyaki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pałki z kurczaka z teriyaki

 

  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta chili
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 2 łyżki sosu teriyaki
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka po staropolsku
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • sól do smaku
  • 3 łyżki oleju do marynaty
  • 4 pałki z kurczaka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pałki z kurczaka z teriyaki
Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do niego wszystkie przyprawy, musztardę, sos teriyaki i 3 łyżki oleju. Dokładnie wymieszać. Marynatą dokładnie pokryć mięso i odłożyć w chłodne miejsce na ok. 1 godzinę. Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty i zrumienić z każdej strony na oleju. Do marynaty, w której mięso się marynowało,wlać 1 szklankę wody, wymieszać. Wodą z marynatą zalać zrumienione mięso. Dusić na średnim ogniu pod przykryciem ok. 40 minut. Jak mięso będzie już miękkie, odparować resztę płynu, a mięso ponownie zrumienić.
Pałki z kurczaka z teriyaki
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszane.
Pałki z kurczaka z teriyaki
Pałki z kurczaka dokładnie pokryte przygotowaną marynatą.
Pałki z kurczaka z teriyaki
Zamarynowane mięso rumienione na rozgrzanym oleju.
Pałki z kurczaka z teriyaki
Marynata w której mięso się marynowało wymieszana z wodą.