wioletta_koziel

wioletta_koziel

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Łazanki domowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Danie, które już od pokoleń gości na naszych stołach, ciągle je udoskonalamy, ale zawsze wybornie smakuje...

Łazanki domowe

Składniki:

Łazanki domowe

 

  • Na łazanki:
  • 40-50 dkg maki;
  • 3 jajka;
  • odrobina wody

 

  • 1 mała główka kapusty;
  • 2 marchewki;
  • 15-20 dkg pieczarek;
  • sol, pieprz do smaku;
  • świeże zioła lub suszone

Sposób przygotowania:

Łazanki domowe
Z maki, jajek i odrobiny wody zagniesc ciasto na lazanki. Z kawalkow ciasta rozwalkowac placki, a nastepnie pokroic je w paski i kolejno w kwadraciki. Wrzucic do garnka z osolonym wrzatkiem i gotowac do momentu wyplyniecia na powierzchnie wody. Ja dodaje do wody kropelke oleju, by kluski nie sklejaly sie przy gotowaniu. Wyjac na durszlak, przelac zimna woda, odstawic do obkapania. Kapuste przekroic na polowki, wyciac rdzen, pokroic na drobno. Przelozyc do garnka, zalac woda nieco powyzej zawartosci naczynia i gotowac na srednim ogniu okolo godzine. W tym czasie obrac i umyc marchewki, zetrzec na jarzynowej tarce i dodac do kapusty. Gotowac do czasu, az kapusta i marchewka beda miekkie. Odcedzic kapuste z wody. Dodac do niej wczesniej ugotowane lazanki, poddusic pokrojone w drobne kawalki pieczarki i rowniez dodac je do kapusty. Wszystko razem dokladnie wymieszac, dodac swieze, lub suszone ziola, odrobine pieprzu i soli do smaku. Wymieszac. Danie pyszne, mozna dodawac do niego dowolne skladniki, jak chociazby bekon. Dobrze przygotowane i ladnie podane napewno zachwyca smakiem niejednego lakomczucha.