SUPERPRZEPIS

Lecsó - Leczo węgierskie

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Lecsó - Leczo węgierskie Więcej zdjęć (5)

To bardzo prosta i sycąca potrawa. To jest podstawowa wersja lecza węgierskiego i można urozmaicić ją dodając pod koniec gotowania kiełbaskę

Składniki:

Lecsó - Leczo węgierskie

 

  • ok. 1 kg papryki (mogą być różnokolorowe)
  • 50 dag mięsistych pomidorów
  • 3 średnie cebule
  • 2 małe, ostre papryczki (czuszki)
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Lecsó - Leczo węgierskie
Papryki i pomidory myjemy. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w pół paseczki. Ostrą papryczkę możemy pokroić wraz z nasionkami (danie będzie bardziej ostre) bądź usunąć je. Pomidory nacinamy na krzyż na czubku i od spodu (ułatwi nam to obranie ich ze skórki), sparzamy je wrzątkiem i obieramy ze skórki. Następnie usuwamy z nich nasiona i kroimy miąższ w większą kosteczkę.



Cebule obieramy i kroimy w piórka. Obieramy również ząbki czosnku i kroimy je w cieniutkie plasterki. Na głębokiej patelni bądź w woku rozgrzewamy olej i dodajemy cebulkę wraz z czosnkiem. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy pokrojoną paprykę. Całość smażymy ok. 5 minut, a następnie dolewamy wodę tak aby tylko zakryła warzywa.



Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory oraz słodką paprykę i sól do smaku. Leczo dusimy jeszcze ok 20 minut (do miękkości warzyw) pod pokrywką na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. W trakcie duszenia możemy dolać jeszcze trochę wody w razie potrzeby, ale niezbyt dużo ponieważ leczo ma być dosyć gęste. Leczo podawać na gorąco z pieczywem. Smacznego!
Lecsó - Leczo węgierskie
Wszystkie składniki do przygotowania pysznego lecza.
Lecsó - Leczo węgierskie
1. Paprykę kroimy w pół paseczki. 2. Cebulę kroimy w piórka.
Lecsó - Leczo węgierskie
Najpierw należy zeszklić cebulkę, a następnie dodajemy paprykę i smażymy jeszcze kilka minut.
Lecsó - Leczo węgierskie
Warzywa zalewamy wodą i dusimy je na małym ogniu ok. 20 minut.

Tagi:

leczo danie