AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Leczo węgierskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smaczne i kolorowe danie w sosie pomidorowym.

Leczo węgierskie

Składniki:

Leczo węgierskie

 

  • 50-70 dag kiełbasy,np. śląskiej czy zwyczajnej
  • 15-20 dag chudego boczku parzonego
  • 50-70 dag cebuli
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka pomarańczowa
  • 1 papryka zielona
  • 1 duże jabłko
  • przecier pomidorowy 200 g
  • smalec lub olej
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka.

Sposób przygotowania:

Leczo węgierskie
Na rozgrzanym tłuszczu ( może być olej albo smalec, jednak przyrządzone na smalcu leczo jest smaczniejsze i w kuchni węgierskiej tak się przyrządza ) smażyć cebulę pokrojoną w półplasterki- podlewać wodą, żeby się nie przypaliła. Do podsmażonej cebuli wrzucić boczek i kiełbasę pokrojoną w kostkę- co jakiś czas można dolać trochę wody i dusić na małym ogniu. Następnie wrzucamy papryki pokrojone na grubsze paseczki i jabłko pokrojone w kosteczkę. Dusimy na małym ogniu, aż papryka trochę zmięknie, ale lepiej, żeby była lekko twarda, to nie będzie z niej odchodziła skórka. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i jak jest za gęste to można dolać wody, przyprawiamy. Najlepiej smakuje podane z ryżem, ale można też jeść z pieczywem. Zamiast przecieru pomidorowego, można dodać około 50 dag pomidorów obranych ze skórki- wrzucamy je pokrojone w kostkę przed dodaniem papryki !!! SMACZNEGO :)