Sposób przygotowania:
Lecsó - Leczo węgierskie
Papryki i pomidory myjemy. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w pół paseczki. Ostrą papryczkę możemy pokroić wraz z nasionkami (danie będzie bardziej ostre) bądź usunąć je. Pomidory nacinamy na krzyż na czubku i od spodu (ułatwi nam to obranie ich ze skórki), sparzamy je wrzątkiem i obieramy ze skórki. Następnie usuwamy z nich nasiona i kroimy miąższ w większą kosteczkę.
Cebule obieramy i kroimy w piórka. Obieramy również ząbki czosnku i kroimy je w cieniutkie plasterki. Na głębokiej patelni bądź w woku rozgrzewamy olej i dodajemy cebulkę wraz z czosnkiem. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy pokrojoną paprykę. Całość smażymy ok. 5 minut, a następnie dolewamy wodę tak aby tylko zakryła warzywa.
Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory oraz słodką paprykę i sól do smaku. Leczo dusimy jeszcze ok 20 minut (do miękkości warzyw) pod pokrywką na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. W trakcie duszenia możemy dolać jeszcze trochę wody w razie potrzeby, ale niezbyt dużo ponieważ leczo ma być dosyć gęste. Leczo podawać na gorąco z pieczywem. Smacznego!
Cebule obieramy i kroimy w piórka. Obieramy również ząbki czosnku i kroimy je w cieniutkie plasterki. Na głębokiej patelni bądź w woku rozgrzewamy olej i dodajemy cebulkę wraz z czosnkiem. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy pokrojoną paprykę. Całość smażymy ok. 5 minut, a następnie dolewamy wodę tak aby tylko zakryła warzywa.
Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory oraz słodką paprykę i sól do smaku. Leczo dusimy jeszcze ok 20 minut (do miękkości warzyw) pod pokrywką na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. W trakcie duszenia możemy dolać jeszcze trochę wody w razie potrzeby, ale niezbyt dużo ponieważ leczo ma być dosyć gęste. Leczo podawać na gorąco z pieczywem. Smacznego!
Elficzna