dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Lekkie pączki z nadzieniem kajmakowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Lekkie, nie nasiąkające tłuszczem pączki. Robi się je dość łatwo, ciasta nie wyrabia się długo. Nadziewamy je przy pomocy szprycy dowolnym nadzieniem, u mnie kajmakowym, ale równie dobrze można zostawić je bez nadzienia. Smakują przepysznie!

Lekkie pączki z nadzieniem kajmakowym

Składniki:

Lekkie pączki z nadzieniem kajmakowym

ciasto

  • 550 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 60 g cukru
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 80 g masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka rumu lub spirytusu
  • 1 litr oleju do smażenia

 

  • puszka masy kajmakowej do nadziewania

lukier

  • 2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki wody
  • skórka pomarańczowa do dekoracji

Sposób przygotowania:

Lekkie pączki z nadzieniem kajmakowym

ciasto

Do kubka pokruszyć drożdże, zasypać 1 czubatą łyżką cukru, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Odstawić na ok. 20 minut do lekkiego wyrośnięcia.
Do miski wbić jajka i żółtka, dodać cukier i cukier waniliowy, ubić przez ok. 3-4 minuty. Dodać lekko ciepłe mleko, rozpuszczone i ostudzone masło, sól i rum, wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, krótko wyrobić na jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 40 minut.
Wyłożyć na lekko podsypaną mąką deskę, rozwałkować na grubość ok. 1,3 - 1,5 cm. Szklanką o średnicy 7 cm wykrawać kółka. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
Olej wylać do szerokiego garnka, rozgrzać do temperatury 165-170 C, smażyć po 2 minuty z każdej strony. Ostudzić.
Kajmak przełożyć do szprycy z końcówką do nadziewania (gdyby był za gęsty, lekko podgrzać), wbijać w ostudzone pączki i nadziewać.

lukier

Do miski wsypać cukier puder, wlać wodę, rozetrzeć łyżką na gęsty lukier. W razie potrzeby dodać jeszcze 1 łyżeczkę wody. Gotowym lukrem polać po wierzchu wystudzonych pączków (po ok. 1 łyżeczce) i ozdobić skórką pomarańczową.


Tagi:

pączki