Sposób przygotowania:
Pączki na bogato
Marmoladę wymieszać z konfiturą z płatków róży. Do garnka włożyć masło, śmietankę, mleko, żółtka, cukier, cukier waniliowy, sól. Miksować lub intensywnie mieszać podgrzewając do temperatury 40 - 45 stopni. Dodać skórkę z pomarańczy, spirytus i drożdże wymieszać aby uzyskać jednolitą masę. Wsypać przesianą mąkę i wyrobić ciasto. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu ( powinno podwoić objętość). Wyłożyć na posypaną mąką stolnicę (niekoniecznie bo ciasto jest tłuste i raczej się nie klei) i formować pączki, nadziewając je marmoladą różaną. Ja ciasto wałkuję i zaznaczam specjalnym lejkiem miejsca gdzie daję nadzienie. Kładę marmoladę różaną i przykrywam ciastem i znowu lejkiem wycinam pączki. Uformowane pączki kładę na posypaną mąką blaszkę, przykrywam ściereczką i wkładam do piekarnika nagrzanego do 40 stopni i tam wyrastają. Jeżeli ktoś chce może w tradycyjny sposób pozostawić do wyrośnięcia. Smażyć w dobrze rozgrzanym oleju (tłuszczu), odsączyć. Z soku cytryny, syropu różano malinowego i cukru pudru zrobić średnio gęsty lukier (utrzeć razem), dodać skórkę pomarańczową i polukrować pączki, odstawić do stwardnienia lukru i wystygnięcia pączków. SMACZNEGO!