Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Leniwe z truskawkami i czekoladą.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasto z otrębami i twarogiem jest dużo lżejsze od tradycyjnego.

Leniwe z truskawkami i czekoladą. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Leniwe z truskawkami i czekoladą.

 

Sposób przygotowania:

Leniwe z truskawkami i czekoladą.
Twaróg kruszymy, dodajemy jajka i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z otrębami. Odstawiamy na 10 min..otręby pęcznieją i ściągają nadmiar wilgoci. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodajemy odrobinę mąki lub otrębów. Na wilgotnej dłoni rozpłaszczamy odrobinę ciasta, kładziemy truskawkę i zawijamy, lekko tworząc kulkę. Układamy na naczyniu posypanym mąką. Wodę doprowadzamy do wrzenia...wrzucamy połowę kluseczek...lepiej jak mają luźno. Nie gotujemy, ale odstawiamy z ognia przykrywamy i parzymy z 5 min...później podgrzewamy i powtarzamy. Na koniec pozwalamy im ze 3 min pomrugać. Jeszce ciepłe posypujemy wiórkami z 1/2 kostki gorzkiej czekolady.
Leniwe z truskawkami i czekoladą.
Twaróg jest dość suchy i aby go zmiksować potrzeba większej ilości jajka. Dałam samo białko bo to zdrowiej i lżej dla potrawy.
Leniwe z truskawkami i czekoladą.
Oczyszczone truskawki układamy na płatach ciasta i formujemy kluseczki.
Leniwe z truskawkami i czekoladą.
Kluseczki układamy luźno na podłożu posypanym mąką.
Leniwe z truskawkami i czekoladą.
Potrawy z otrębami wrzucane na wodę mają jeden defekt...lubią się rozwarstwiać. Mrugająca woda lubi je wypłukiwać, dlatego na początku lepiej je parzyć.