Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Lniany chleb cebulowy na zakwasie i drożdżach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pszenny chleb przygotowany na pszennym zakwasie i świeżych drożdżach, z dodatkiem mielonego lnu, siemienia lnianego i cebuli...

Lniany chleb cebulowy na zakwasie i drożdżach

Składniki:

Lniany chleb cebulowy na zakwasie i drożdżach

Zaczyn z zakwasem:

  • 3 łyżki pszennego zakwasu
  • 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 1/2 szklanki ciepłej wody

Rozczyn drożdżowy:

Ciasto właściwe:

  • 3 cebule
  • 3-4 łyżki oleju
  • 7 szklanek mąki pszennej typ 450
  • 1/2 szklanki mielonego lnu
  • 1 szklanka płatków jaglanych
  • 1 szklanka siemienia lnianego
  • 1 lekko czubata łyżka soli

Sposób przygotowania:

Lniany chleb cebulowy na zakwasie i drożdżach

Etap 1

Lniany chleb cebulowy na zakwasie i drożdżach
Zaczyn przygotowany z pszennego zakwasu mąki i wody.

Zaczyn z zakwasem: Wieczorem przełożyć zakwas do miski. Dodać do niego mąkę i wodę, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na całą noc.

Etap 2

Lniany chleb cebulowy na zakwasie i drożdżach
Rozczyn przygotowany z wody mąki cukru i drożdży.

Rozczyn drożdżowy: Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem i mąką, odłożyć na kilkanaście minut.

Etap 3

Lniany chleb cebulowy na zakwasie i drożdżach
Pokrojona w kostkę cebula zrumieniona na oleju.

Ciasto właściwe: Cebulę pokroić w kostkę, lekko zrumienić na oleju, przestudzić.

Etap 4

Lniany chleb cebulowy na zakwasie i drożdżach
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.

Mąkę przesypać do miski. Dodać do niej pozostałe sypkie składniki i dokładnie wymieszać.

Etap 5

Lniany chleb cebulowy na zakwasie i drożdżach

Do suchych składników dodać rozczyn drożdżowy, zaczyn z zakwasem i usmażoną cebulę, wymieszać.

Etap 6

Lniany chleb cebulowy na zakwasie i drożdżach

Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Etap 7

Lniany chleb cebulowy na zakwasie i drożdżach

Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do trzech małych keksówek, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia.

Etap 8

Lniany chleb cebulowy na zakwasie i drożdżach

Chleb piec w 230 stopniach z funkcją hydropieczenie przez ok. 25 minut, następnie w 200 stopniach przez kolejne 20 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.


Tagi:

chleb pieczywo