Sposób przygotowania:
Domowy chleb cebulowyETAP 1:

Cebulę drobno pokroić w podsmażyć na oleju.
ETAP 2:

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i 2 łyżek mąki, odstawić na kilka minut do podrośnięcia.
Obie mąki wymieszać z solą , dodać drożdże i podsmażoną cebulę. Najlepiej przy użyciu robota wyrobić gładkie ciasto po wymieszaniu wyrabiać jeszcze kilka minut.
ETAP 3:

Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia po wyrośnięciu ciasto podzielić na pół i ułożyć w dwóch jednakowych formach keksowych ( niezbyt dużych ja użyłam za dużych i chleb wyszedł mi dość niski więc mniejsze będą lepsze), formy wcześniej wysmarować tłuszczem i wysypać np. mąką, można też wyłożyć papierem do pieczenia.
ETAP 4:

Chleb zostawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia po wyrośnięciu posmarować zimną wodą, naciąć w kilku miejscach nożem i delikatnie posypać mąką chlebową.
Pieczemy w 190st około 40 minut.