SUPERPRZEPIS

Domowy chleb cebulowy

  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Domowy chleb cebulowy Więcej zdjęć (2)

Do domowego pieczywa nie trzeba nikogo przekonywać bo wszyscy bardzo go lubią u mnie w domu ciepły chlebek i masło wystarczy na kolację nie potrzeba nam nic innego.

Składniki:

Domowy chleb cebulowy

 

  • 40 dag mąki pszennej typ 450
  • 40 dag żytniej chlebowej typ 720
  • 2 szklanki wody
  • 3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Domowy chleb cebulowy

ETAP 1:

Chleb cebulowy.
Cebulę bardzo drobno posiekać i zrumienić.

Cebulę drobno pokroić w podsmażyć na oleju.

ETAP 2:

Chleb cebulowy.
Wszystko najlepiej wyrobić robotem z hakiem.

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i 2 łyżek mąki, odstawić na kilka minut do podrośnięcia.

Obie mąki wymieszać z solą , dodać drożdże i podsmażoną cebulę. Najlepiej przy użyciu robota wyrobić gładkie ciasto po wymieszaniu wyrabiać jeszcze kilka minut.

ETAP 3:

Chleb cebulowy.
Ciasto na chleb musi podwoić swoją objętość.

Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia po wyrośnięciu ciasto podzielić na pół i ułożyć w dwóch jednakowych formach keksowych ( niezbyt dużych ja użyłam za dużych i chleb wyszedł mi dość niski więc mniejsze będą lepsze), formy wcześniej wysmarować tłuszczem i wysypać np. mąką, można też wyłożyć papierem do pieczenia.

ETAP 4:

Chleb cebulowy.

Chleb zostawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia po wyrośnięciu posmarować zimną wodą, naciąć w kilku miejscach nożem i delikatnie posypać mąką chlebową.

Pieczemy w 190st około 40 minut.