anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Cebulowe bułeczki drożdżowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Drożdżowe bułki tym razem na wytrawnie, bo z farszem z duszonej cebuli. Świetnie się sprawdzą podane na kolację lub zapakowane do koszyka piknikowego.

Cebulowe bułeczki drożdżowe

Składniki:

Cebulowe bułeczki drożdżowe

 

 

  • FARSZ:
  • cebula – 4 szt.
  • olej – 3 łyżki
  • sól – do smak
  • pieprz – do smaku

 

  • PONADTO:
  • żółtko – szt.
  • mleko – 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Cebulowe bułeczki drożdżowe

ETAP 1:

Cebulowe bułeczki drożdżowe
Wyrobić gładkie i jednolite ciasto drożdżowe.

Do miski przesiać mąkę, dodać sól i wymieszać. Drożdże rozpuścić z cukrem w letnim mleku i wlać do miski z mąką.

Masło roztopić, przestudzić i przelać do miski. Dodać roztrzepane jajka i wyrobić jednolite ciasto.

ETAP 2:

Cebulowe bułeczki drożdżowe
Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Miskę nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

ETAP 3:

Cebulowe bułeczki drożdżowe
Gdy ciasto wyrasta przygotować farsz z cebuli.

Cebulę obrać, umyć pokroić w piórka. Smażyć na rozgrzanym oleju, a po chwili patelnię nakryć pokrywką i udusić cebulę do miękkości

ETAP 4:

Cebulowe bułeczki drożdżowe
Uduszoną i doprawioną cebulę odstawić do przestygnięcia.

Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do przestygnięcia.

ETAP 5:

Cebulowe bułeczki drożdżowe

Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części i uformować z nich płaskie bułeczki. Układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Na każdej bułce ułożyć porcję farszu. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Bułki posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka.

Blaszkę z bułkami wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 20 minut. Upieczone wystudzić na kratce kuchennej.