Sposób przygotowania:
Cebulowe bułeczki drożdżoweETAP 1:
Do miski przesiać mąkę, dodać sól i wymieszać. Drożdże rozpuścić z cukrem w letnim mleku i wlać do miski z mąką.
Masło roztopić, przestudzić i przelać do miski. Dodać roztrzepane jajka i wyrobić jednolite ciasto.
ETAP 2:
Miskę nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
ETAP 3:
Cebulę obrać, umyć pokroić w piórka. Smażyć na rozgrzanym oleju, a po chwili patelnię nakryć pokrywką i udusić cebulę do miękkości
ETAP 4:
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do przestygnięcia.
ETAP 5:
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części i uformować z nich płaskie bułeczki. Układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Na każdej bułce ułożyć porcję farszu. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Bułki posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka.
Blaszkę z bułkami wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 20 minut. Upieczone wystudzić na kratce kuchennej.
SylaUla