Zsa Zsa

Zsa Zsa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Kremowa cebulowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Zawsze robię duży garnek tej zupy, żeby starczyło na chociaż dwa dni, gdyż znika w naszym domu ekspresowo.

Kremowa cebulowa Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kremowa cebulowa

 

  • włoszczyzna- np. 2 średnie marchewki, 1 mały seler, 1 pietruszka
  • 5 dużych cebul
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 serek topiony, np. gouda czy ze szczypiorkiem
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • oliwa

 

  • Na grzanki:
  • czerstwe pieczywo
  • masło

Sposób przygotowania:

Kremowa cebulowa
Włoszczyznę obieramy, myjemy i kroimy w dosyć małe kawałki. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, następnie wrzucamy pokrojoną włoszczyznę.

Podsmażamy dopóki się ze złoci i zmięknie. Wtedy dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Smażymy do momentu gdy cebula się zarumieni. Całość zalewamy przygotowanym bulionem mięsnym, ewentualnie z kostki. Gotujemy na małym ogniu przez około 10-15 minut, po czym dodajemy serek topiony i 2 solidne łyżki śmietany.

Powstałą zupę blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem.

Przygotowujemy grzanki: czerstwe pieczywo kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym maśle. Cebulowy krem przelewamy do misek bądź talerzy, posypujemy z wierzchu grzankami. Świetnie sprawdza się także starty parmezan.

Polecam serdecznie :) 
Kremowa cebulowa
Włoszczyznę podsmażamy dopóki się zezłoci i zmięknie. Wtedy dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek.
Kremowa cebulowa
Całość zalewamy przygotowanym bulionem mięsnym, ewentualnie z kostki.
Kremowa cebulowa
Powstałą zupę blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem.
Kremowa cebulowa
Przygotowujemy grzanki: czerstwe pieczywo kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym maśle.
Kremowa cebulowa
Cebulowy krem przelewamy do misek bądź talerzy, posypujemy z wierzchu grzankami.