IrenaM

IrenaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 195]

Lodowy tort jagodowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Lodowy tort o fioletowym kolorze.

Lodowy tort jagodowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lodowy tort jagodowy

 

  • 5 szt białka,
  • 350 ml śmietana kremowa 30%,
  • 1/3 szklanki cukier puder,
  • 8 kostek czekolada gorzka,
  • 1/3 szklanki sok jagodowy,
  • 8 szt biszkopty podłużne,
  • 25 szt biszkopty okrągłe

Sposób przygotowania:

Lodowy tort jagodowy
Jajka sparzyć, oddzielić białka i ubić z nich pianę. Ciągle ubijając dodawać po łyżce cukier puder. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec wlać sok jagodowy (przed wlaniem soku można odłożyć trochę białej śmietany do dekoracji) Czekoladę zmrozić i zetrzeć na grubej tarce. Obie masy delikatnie połączyć, dodać tartą czekoladę. i wymieszać, Do tortownicy wyłożyć biszkopty okrągłe na dno, a podłużne wyłożyć na bokach tortownicy. Przygotowaną masę wlać do tortownicy na biszkopty. Udekorować pozostałymi biszkoptami. Tort udekorować, np. jagodami i włożyć do zamrażalnika na co najmniej 4 godziny. Przed podaniem najlepiej wyciągnąć z zamrażalki na 10 minut. Smacznego!
Lodowy tort jagodowy
Jajka sparzyć, oddzielić białka i ubić z nich pianę. Ciągle ubijając dodawać po łyżce cukier puder.
Lodowy tort jagodowy
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec wlać sok jagodowy
Lodowy tort jagodowy
Czekoladę zmrozić i zetrzeć na grubej tarce.
Lodowy tort jagodowy
Przygotowaną masę wlać do tortownicy na biszkopty.