Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 847]

Jogurtowo - jagodowy tort lodowy (w wersji fit)

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ten deser w początkowym zamierzeniu miał być ciastem. Upał sprawił jednak, że zmieniłam koncepcję i powstał tort lodowy- pyszny, bardzo jagodowy, a do tego lekki i fit (zamiast cukru użyłam stewii i ksylitolu, mąkę pszenną zastąpiłam pełnoziarnistą)

Jogurtowo - jagodowy tort lodowy (w wersji fit) Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Jogurtowo - jagodowy tort lodowy (w wersji fit)

Na ciasto kruche:

  • 300 g mąki pełnoziarnistej
  • 200 g masła 83% tłuszczu
  • 100 g ksylitolu
  • 1-2 jajka

Na masę jogurtowo - jagodową:

  • 0,6 l jagód
  • 1 kg jogurtu typu greckiego
  • 1 puszka mleka kokosowego trzymanego całą dobę w lodówce
  • 1/2 szklanki stewii
  • 7 żółtek

Dodatkowo:

  • jagody i borówki na wierzch tortu

Sposób przygotowania:

Jogurtowo - jagodowy tort lodowy (w wersji fit)

Przygotowanie kruchego spodu

Jogurtowo - jagodowy tort lodowy (w wersji fit)
Kruche ciasto wykładamy na spód tortownicy i pieczemy

Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy ksylitol, wbijamy jajko/jajka. Dodajemy zimne masło i siekamy je nożem wraz z resztą składników. Następnie ciasto zagniatamy ręcznie.

Ugniecione ciasto formujemy w kulkę, owijamy folią spożywczą, wstawiamy do lodówki na pół godziny.

Następnie ciasto rozwałkowujemy, wykładamy na dno natłuszczonej tortownicy, nakłuwamy widelcem i pieczemy 20 minut w 180 st. C. Studzimy.

Przygotowanie masy jogurtowo - jagodowej - cz. 1

Jogurtowo - jagodowy tort lodowy (w wersji fit)
Jagody miksujemy ze stewią na owocowy mus

Jagody przebieramy, myjemy, osuszamy. Jagody blendujemy wraz ze stewią na owocowy mus.

Przygotowanie masy jogurtowo - jagodowej- cz. 2

Jogurtowo - jagodowy tort lodowy (w wersji fit)
Mus owocowy miksujemy z jogurtami, mlekiem kokosowym, żółkami

Mleko kokosowe wyjmujemy z lodówki - jeżeli mleko chłodziło się całą dobę, będziemy mieć dobrze oddzieloną warstwę gęstą i warstwę wodnistą.

Wykorzystujemy tylko warstwę gęstą, którą ubijamy jak śmietanę.

Mus owocowy łączymy z ubitym mlekiem kokosowym, jogurtami i żółtkami, miksujemy.

Mrożenie deseru

Jogurtowo - jagodowy tort lodowy (w wersji fit)
Gotową masę jagodowo - jogurtową wylewamy na kruchy spód

Gotową masę jogurtowo - jagodową wylewamy na kruchy spód.

Deser wstawiamy do zamrażarki. Przez pierwsze 6 godzin co 1 godzinę należy dobrze przemieszać lub zmiksować masę jagodowo - jogurtową (uważając, aby nie uszkodzić kruchego spodu).

Dekoracja deseru

Jogurtowo - jagodowy tort lodowy (w wersji fit)
Na wierzch deseru wykładamy owoce - mogą to być same jagody, jagody + borówki, truskawki itp.

Następnie na wierzch deseru wykładamy owoce. Deser ponownie wkładamy do zamrażarki.

Przed podaniem deser trzeba nieco wcześniej wystawić z zamrażarki.

Tagi:

deser lody okazje