Sposób przygotowania:
Jogurtowo - jagodowy tort lodowy (w wersji fit)Przygotowanie kruchego spodu
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy ksylitol, wbijamy jajko/jajka. Dodajemy zimne masło i siekamy je nożem wraz z resztą składników. Następnie ciasto zagniatamy ręcznie.
Ugniecione ciasto formujemy w kulkę, owijamy folią spożywczą, wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Następnie ciasto rozwałkowujemy, wykładamy na dno natłuszczonej tortownicy, nakłuwamy widelcem i pieczemy 20 minut w 180 st. C. Studzimy.
Przygotowanie masy jogurtowo - jagodowej - cz. 1
Jagody przebieramy, myjemy, osuszamy. Jagody blendujemy wraz ze stewią na owocowy mus.
Przygotowanie masy jogurtowo - jagodowej- cz. 2
Mleko kokosowe wyjmujemy z lodówki - jeżeli mleko chłodziło się całą dobę, będziemy mieć dobrze oddzieloną warstwę gęstą i warstwę wodnistą.
Wykorzystujemy tylko warstwę gęstą, którą ubijamy jak śmietanę.
Mus owocowy łączymy z ubitym mlekiem kokosowym, jogurtami i żółtkami, miksujemy.
Mrożenie deseru
Gotową masę jogurtowo - jagodową wylewamy na kruchy spód.
Deser wstawiamy do zamrażarki. Przez pierwsze 6 godzin co 1 godzinę należy dobrze przemieszać lub zmiksować masę jagodowo - jogurtową (uważając, aby nie uszkodzić kruchego spodu).
Dekoracja deseru
Następnie na wierzch deseru wykładamy owoce. Deser ponownie wkładamy do zamrażarki.
Przed podaniem deser trzeba nieco wcześniej wystawić z zamrażarki.
SylaUla
cherry
Ag.Zetka
Ag.Zetka
Dziękuję :)