IwonaDD

IwonaDD

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Lody waniliowo-wafelkowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne domowe lody waniliowe z dodatkiem chrupiących wafelek, idealny deser na letnie upały i nie tylko!

Lody waniliowo-wafelkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lody waniliowo-wafelkowe

 

Sposób przygotowania:

Lody waniliowo-wafelkowe
Wydobyć ziarenka z wanilii i dodać do mleka, włożyć również pozostałą laskę, dodać połowę cukru i zagotować razem na malutkim ogniu. W tym czasie ubić żółtka z poostałym cukrem i mąką kukurydzianą na puszystą masę. Gdy mleko zacznie wrzeć dodać je do jajek przelewając przez sitko i cały czas mieszając. Postawić ponownie całość na palnik i cały czas mieszając doprowadzic do wrzenia, jak tylko pojawią się pierwsze bąbelki wyłączyć i zdjąc z ognia. Odstawić do osudzenia,najpierw w temp. pokojowej potem w lodówce by osiągnąc temp. min. 4 stopnie ( schodzi kilka godzin). Następnie ubić smietankę na sztywno i połączyć z masą waniliową. W tym momencie mozna skorzystac z maszyny do lodów lub włożyć całość do zamrażalnika i mieszac co 15-30 minut przez pierwsze 2-4h. Gdy pojawią się pierwsze kryształki lodu, a masa zacznie robić gęsta, przypominająca konsystencją juz lody, dodać posiekane wafelki, wymieszać i kontynować mrozenie jeszcze 2-4h. Smacznego!
Lody waniliowo-wafelkowe
Etap 1 moment łączenia waniliowego mleka z ubitymi żółtkami
Lody waniliowo-wafelkowe
Etap 2 łączenie ubitej śmietanki z masą waniliową
Lody waniliowo-wafelkowe
Etap 3 dodawanie posiekanych drobno wafelków
Lody waniliowo-wafelkowe
Etap 4 kontynuacja mrozenia lodów w domowym zamrażalniku

Tagi:

lody