Sposób przygotowania:
Lody ryżowe
-W rondelku zagotować mleko z wanilią.
-Wsypać ryż, dodać szczyptę soli morskiej i mieszając zagotować.
-Rondelek z gorącym ryżem zdjąć z ognia i przełożyć na naczynie z gotującą się na wolnym ogniu wodą.
-Kontynuować gotowanie na parze ok. 40 minut.
-Usunąć laskę wanilii, wsypać cukier .
-Wymieszać i pozostawić do całkowitego schłodzenia. Miękki ryż połączyć ze śmietaną i zmiksować. Wstawić do lodówki na ok.2 godziny Schłodzoną masę ryżową umieścić w zmrożonej misie maszynki do lodów i włączyć na ok.30 minut. Pod koniec dodać rodzynki namoczone w likierze.
-Zmrożony krem przełożyć do pojemnika na lody ,zamknąć i wstawić do zamrażarki celem uzyskania pożądanej konsystencji lodów. Ryż można ugotować w/g własnej sprawdzonej metody,istotne jest by był miękki.
-Wsypać ryż, dodać szczyptę soli morskiej i mieszając zagotować.
-Rondelek z gorącym ryżem zdjąć z ognia i przełożyć na naczynie z gotującą się na wolnym ogniu wodą.
-Kontynuować gotowanie na parze ok. 40 minut.
-Usunąć laskę wanilii, wsypać cukier .
-Wymieszać i pozostawić do całkowitego schłodzenia. Miękki ryż połączyć ze śmietaną i zmiksować. Wstawić do lodówki na ok.2 godziny Schłodzoną masę ryżową umieścić w zmrożonej misie maszynki do lodów i włączyć na ok.30 minut. Pod koniec dodać rodzynki namoczone w likierze.
-Zmrożony krem przełożyć do pojemnika na lody ,zamknąć i wstawić do zamrażarki celem uzyskania pożądanej konsystencji lodów. Ryż można ugotować w/g własnej sprawdzonej metody,istotne jest by był miękki.
reanja
zbysiowa
czekoladka_m