Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 786]

Lody z płatków dzikiej róży

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo aromatyczne lody przygotowane na bazie domowej konfitury z płatków dzikiej róży. Smak i zapach jest bardzo intensywny, więc szczególnie polecam tym, którzy kochają róże ;)

Lody z płatków dzikiej róży Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Lody z płatków dzikiej róży

 

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki konfitury z płatków róży (użyłam domowej)
  • 2 łyżki cukru
  • barwnik czerwień świąteczna

Sposób przygotowania:

Lody z płatków dzikiej róży

ETAP 1:

Lody z płatków dzikiej róży
Żółtka utrzeć z konfiturą z płatków dzikiej róży i cukrem.

Mleko i pół szklanki kremówki zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem i konfiturą na puszystą masę. Opcjonalnie można dodać barwnik spożywczy.

ETAP 2:

Lody z płatków dzikiej róży
Do utartych żółtek wlewać powoli zagotowane mleko.

Stale ucierając żółtka, wlewać cienkim strumykiem gorące mleko.

ETAP 3:

Lody z płatków dzikiej róży
Podgrzewać mieszankę na małym ogniu,aż trochę zgęstnieje.

Przelać mieszankę do rondelka, wstawić na mały ogień i podgrzewać stale mieszając. 

Musi być bardzo gorąca, ale nie wolno dopuścić do zagotowania.

Kiedy masa nieco zgęstnieje odstawić do całkowitego wystudzenia.

ETAP 4:

Lody z płatków dzikiej róży
Kremówkę ubić i wmieszać w wystudzoną masę różaną.

Pozostałą kremówkę (1/2 szklanki) ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w zimną masę. Wlać do maszynki do lodów i postępować zgodnie z instrukcją. Smacznego :)

Tagi:

lody deser