Sposób przygotowania:
Piernikowe lody z kaszą manną
Kaszę gotować na małym ogniu ok. 3 minuty nie przerywając mieszania. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i przyprawą do pierników na puszysty krem. Do kremu z żółtek powoli wlewać gorącą kaszę i cały czas mieszać. Wszystko przelać do garnka. Podgrzewać na średnim ogniu ok. 5 minut. W czasie podgrzewania masę cały czas ubijać rózgą. Nie dopuścić do zagotowania! Masę ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Do bitej śmietany dodać masę z kaszą, dokładnie wymieszać. Wszystko przelać do maszynki do robienia lodów (wcześniej zamrożonej). Ubijać ok. 30 minut. Masę lodową przełożyć do zamykanego, plastikowego pojemnika i odłożyć do zamrażalnika. Jak lody uzyskają odpowiednią konsystencję, podzielić je na porcje.
Beatris