SUPERPRZEPIS

Łopatka duszona z białą cebulą

  • 1
  • Konczi
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Łopatka duszona z białą cebulą  Więcej zdjęć (5)

Pyszny kawałek domowego mięsa. Mój mąż należy do grona miłośników mięsa wieprzowego, a ta klasyczna kompozycja zawsze mu smakuje.

Składniki:

Łopatka duszona z białą cebulą

 

  • 800/1000 g ładnej łopatki wieprzowej
  • 1 biała cebula
  • 600 ml bulionu
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Łopatka duszona z białą cebulą
Mięso myjemy, następnie kroimy łopatkę w plastry około 2 cm. Mięso oprószamy solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wkładamy plastry łopatki, obsmażamy z dwóch stron. W szerokim rondlu zagotowujemy bulion, przekładamy opieczone plastry łopatki i gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu do całkowitego wygotowania bulionu. Cebulę obieramy i kroimy w pół plastry, kiedy bulion się wygotuje podsmażamy mięso, podlewamy przywar 200 ml wody i wrzucamy cebulę, doprawiamy, mieszamy całość i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Podajemy z ulubionym sosem.
Łopatka duszona z białą cebulą
Etap 1mięso myjemy i kroimy na plastry około 2 cm
Łopatka duszona z białą cebulą
Etap 2 podsmażamy plastry do zarumienienia
Łopatka duszona z białą cebulą
Etap 3 przekłądamy mięso do bulionu i gotujemy
Łopatka duszona z białą cebulą
Etap 4 na koniec dodajemy cebulę i duismy