SUPERPRZEPIS

Makaron kolanka w sosie serowo-ziołowym

  • cris
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Makaron kolanka w sosie serowo-ziołowym Więcej zdjęć (5)

Danie makaronowe o zdecydowanym serowym smaku i ziołowym aromacie

Składniki:

Makaron kolanka w sosie serowo-ziołowym

 

  • 160-200 g makaronu kolanka/o smaku pomidorowym/dla 2 osób
  • 1,5 łyżki delikatnego sera gorgonzola
  • 1 łyżka mleka
  • 50 g masła
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego tymianku
  • pieprz i sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Makaron kolanka w sosie serowo-ziołowym
Pietruszkę,szczypiorek,tymianek dokładnie wypłukać,osuszyć i drobno posiekać.Ugotować al dente makaron.Na patelni rozgrzać masło, dodać ser i podgrzewać chwilę do rozpuszczania się składników.Dodać łyżkę mleka i dokładnie wymieszać.Do powstałego sosu serowego dodać posiekane zioła,wymieszać i połączyć z przecedzonym makaronem.Można doprawić świeżo zmielonym pieprzem,a z solą należy postępować bardzo ostrożnie,ponieważ ser jest dość słony.Podawać zaraz po przygotowaniu.
Makaron kolanka w sosie serowo-ziołowym
Na patelni rozpuścić masło,ser,a następnie dodać mleko
Makaron kolanka w sosie serowo-ziołowym
Posiekane świeże zioła dodać do sosu serowego
Makaron kolanka w sosie serowo-ziołowym
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie i przecedzić
Makaron kolanka w sosie serowo-ziołowym
Połączyć ugotowany makaron z gorącym sosem

Tagi:

makaron sery ser