Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 619]

Makaron pełnoziarnisty z cukinią i słonecznikiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 160
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przygotowany makaron może być pysznym posiłkiem lub dodatkiem do dania obiadowego. Szybko, prosto i smacznie!

Makaron pełnoziarnisty z cukinią i słonecznikiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Makaron pełnoziarnisty z cukinią i słonecznikiem

 

  • 100g makaronu pełnoziarnistego (u mnie Fusilli)
  • 200g cukinii
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki pestek słonecznika (1 łyżka na porcję)
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Makaron pełnoziarnisty z cukinią i słonecznikiem

Makaron:

Makaron pełnoziarnisty z cukinią i słonecznikiem
Rodzaj i kształt makaronu to indywidualny wybór.

Makaron należy ugotować w osolonej wodzie - wg przepisu z opakowania.
(Powinien być al dente.)

Cukinia:

Makaron pełnoziarnisty z cukinią i słonecznikiem
Do dania najlepiej sięnadaje cukinia młoda.

Cukinie należy umyć i pokroić na cienkie słupki.
(Młodą - ze skórką.)

Smażenie:

Makaron pełnoziarnisty z cukinią i słonecznikiem
Cukinia powinna być lekko twarda i niezbyt miękka.

Cukinię należy przełożyć na patelnię z odrobiną rozgrzanego oleju i smażyć 1-2 minuty.
Dodać drobno posiekany czosnek, lekko posolić i całość smażyć przez dodatkowe 5 minut.
(Uważać, aby cukinia nie była zbyt miękka. Powinna być lekko chrupiąca.)
Na końcu wmieszać makaron i ewentualnie doprawić do smaku.

Pestki:

Makaron pełnoziarnisty z cukinią i słonecznikiem

Pestki uprażyć na suchej patelni.
Nasionami posypać porcje makaronu przełożonego na talerze.