jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Makaron pełnoziarnisty z cukinią.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Taki makaron nigdy mi się nie znudzi, proste i pyszne danie!

 Makaron pełnoziarnisty z cukinią. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Makaron pełnoziarnisty z cukinią.

 

  • 20 dag makaronu pełnoziarnistego
  • (rurki, kolanka, świderki itp. )
  • 4-6 szalotek
  • 200 g boczku
  • 1 cukinia (niewielka)
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 200 ml śmietanki kremowej
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • natka pietruszki

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Makaron pełnoziarnisty z cukinią.
Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy go wg. przepisu na opakowaniu (aldente). Szalotki siekamy i wrzucamy na rozgrzane na patelni masło (1 łyżka). Dodajemy pokrojony drobno boczek. Posypujemy pieprzem czarnym do smaku. Smażymy około 10 minut. Dodajemy cukinię pokrojona w ćwierć plasterki i zalewamy śmietanką. Trzymamy na małym ogniu około 15 minut, aż sos trochę zgęstnieje, a cukinia straci surowość, jednak pozostanie chrupiąca. Sprawdzamy, czy sos jest dobrze doprawiony, jeśli nie - dodajemy soli i pieprzu. Lekko twardawy makaron wrzucamy do sosu i trzymamy w cieple jeszcze 5-10 minut. Podajemy porcje makaronu przybrane natką pietruszki
 Makaron pełnoziarnisty z cukinią.
Makaron gotujemy go wg. przepisu na opakowaniu (aldente).
 Makaron pełnoziarnisty z cukinią.
Doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem.
 Makaron pełnoziarnisty z cukinią.
Lekko twardawy makaron wrzucamy do sosu i trzymamy w cieple jeszcze 5-10 minut.