edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Makaron razowy z cukinią i fetą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
  • KALORIE: 400
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Zdrowy, smaczny, niskokaloryczny obiad z pełnoziarnistego makaronu, żółtej cukinii i sera typu feta. Wspaniały akcent stanowią chrupiące pestki słonecznika. Zamiast fety można użyć sera typu włoskiego.

Makaron razowy z cukinią i fetą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron razowy z cukinią i fetą

 

  • PORCJA DLA 1 OSOBY:
  • 5 dag suchego makaronu pełnoziarnistego świderki – u mnie z mąki graham
  • 10 dag żółtej cukinii – waga po obraniu i usunięciu pestek
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 5 dag sera typu feta
  • sól
  • świeża bazylia

Sposób przygotowania:

Makaron razowy z cukinią i fetą
Cukinię umyć, obrać i usunąć miękką część z pestkami, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, oprószyć solą, odstawić na kilkanaście minut. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Czosnek obrać i posiekać. Nastawić wodę na makaron, ugotować go według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy, wrzucić posiekany czosnek i smażyć minutę. Dodać odciśniętą z soku cukinię i smażyć kolejne 3-4 minuty. Do cukinii dodać ugotowany makaron i pestki słonecznika, wymieszać. Na talerzu posypać pokruszonym serem i porwanymi listkami bazylii. Przepis źródłowy na stronie zdroweconieco.pl
Makaron razowy z cukinią i fetą
Na suchej patelni uprażyć pestki słonecznika.
Makaron razowy z cukinią i fetą
Posiekany czosnek zeszklić na łyżeczce oliwy.
Makaron razowy z cukinią i fetą
Do czosnku dodać odciśniętą z soku cukinię,
Makaron razowy z cukinią i fetą
Na koniec wymieszać z makaronem i pestkami słonecznika.