SUPERPRZEPIS

Makaron w sosie ze szparagami i cukinią

  • ajo
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Makaron w sosie ze szparagami i cukinią Więcej zdjęć (5)

Makaron pełnoziarnisty z dodatkiem tartej cukinii i szparagami w kremowym sosie z mascarpone

Składniki:

Makaron w sosie ze szparagami i cukinią

 

  • 2 garści makaronu pełnoziarnistego
  • 6-7 szparagów
  • 1 mała cukinia (potrzebne będą 2 garście startej cukinii)
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mascarpone
  • 1 łyżka masła
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • przyprawa Kamis Fit Up do zup i duszonych warzyw
  • przyprawa Kamis Fit Up do makaronów

Sposób przygotowania:

Makaron w sosie ze szparagami i cukinią
Makaron gotujemy al dente. Szparagi myjemy, odłamujemy końce, kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na niedużym ogniu na maśle. Cukinię myjemy i ścieramy ze skórką na tarce na dużych oczkach. Po 5 minutach dodajemy do szparagów wraz z cebulką pokrojoną w drobną kosteczkę. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą do zup i duszonych warzyw, podsmażamy na małym ogniu ok. 5 minut. Przygotowujemy sos: do miseczki wbijamy jajko, dodajemy mascarpone, sól i pieprz, mieszamy. Patelnię zdejmujemy z ognia i po 1-2 minutach sos wlewamy do warzyw, mieszamy całość dokładnie (należy uważać aby jako się nie ścięło), na koniec dodajemy makaron, mieszamy, w razie konieczności jeszcze doprawiamy. Rozkładamy na talerze i posypujemy mieszanką przypraw Kamis do makaronów. Smacznego :)
Makaron w sosie ze szparagami i cukinią
Ja użyłam makaronu rurki,ale może być inny rodzaj
Makaron w sosie ze szparagami i cukinią
Cukinię ścieramy na tarce a szparagi kroimy na kawałki
Makaron w sosie ze szparagami i cukinią
sos z mascarpone i jajka z solą i pieprzem
Makaron w sosie ze szparagami i cukinią
sos dodajemy do warzyw i energicznie mieszamy