Sposób przygotowania:
Sernik gotowany kawowy na brownie z ciecierzycyCiasto:
Ciecierzycę namoczyć wieczór wcześniej. Kolejnego dnia ugotować do miękkości. Odcedzić i ostudzić.
Przełożyć do dzbanka blendera, dodać mleko i dokładnie zmiksować na gładko.
ETAP 2:
Do miski przełożyć mąkę, kakao i kawę mieloną oraz proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać.
Żółtko oddzielić od białka. Utrzeć żółtko z cukrem brzozowym na jasny krem.
ETAP 3:
Następnie cały czas mieszając dodać w dwóch partiach zmiksowaną ciecierzycę.
W kolejnym kroku w dwóch partiach dodać sypkie składniki
ETAP 4:
Białko ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto.
Piec w 180 st około 30-35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zupełnie ostudzić.
Masa serowa:
Do rondelka wlać 100 ml mleka, dodać kawę rozpuszczalną. Wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia i ostudzić.
ETAP 6:
Do miski przełożyć ser i dokładnie zmiksować z ugotowanym napojem kawowym. Dodać cukier brzozowy i jeszcze raz zmiksować
ETAP 7:
Ser przełożyć do rondla. Postawić na ogień i zagotować. Jajko i żółtko roztrzepać w miseczce. Budynie rozpuścić w 3 łyżkach wody.
Ser zdjąć z ognia, dodać masę jajeczna i budynie. Dokładnie wymieszać. Postawić na ogień. Stale mieszając zagotować. Gotować około minuty i zdjąć z ognia. Zblendować.
ETAP 8:
Do masy serowej dodać kawę mieloną i dokładnie wymieszać.
Masę serową wylać na zimne brownie z ciecierzycy. Zostawić do ostygnięcia a następnie wstawić do lodówki na całą noc.
Polewa:
Żelatynę zalać 1 łyżką wody i zostawić do napęcznienia. W rondelku wymieszać kakao, kawę, ksyliol. Dodać mleko i zagotować.
Zdjąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę. Dokładnie wymieszać. Zostawić do ostygnięcia. Wstawić do lodówki na około 10 minut.
Gdy polewa będzie tężeć wylać na sernik. Odstawić na 30 minut do lodówki.
Smacznego!
SylaUla