cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Makaron penne z warzywami i mozarellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Makaron z dodatkiem mąki razowej w połączeniu z warzywami to bardzo smaczne i zdrowe danie obiadowe.

Makaron penne z warzywami i mozarellą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Makaron penne z warzywami i mozarellą

 

  • /porcja dla 2 osób/

 

  • 160 g makaronu penne z dodatkiem mąki razowej
  • kawałeczek pora
  • 1 nie duża, żółta papryka
  • 1 mały ziemniak
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki kuleczek mozzarelli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • zielona pietruszka /do dekoracji/
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Makaron penne z warzywami i mozarellą
Nastawić wodę na makaron i postępować w/g zaleceń producenta. Umyć i oczyścić warzywa, ziemniaka obrać. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pora pokrojonego w krążki, paprykę w paski , ziemniaka w drobną kostkę. Warzywa dusić przez kilka minut, a następnie dodać połówki pomidorków. Całość smażyć do miękkości, ale nie rozgotować /jeśli warzywa wytworzą zbyt mało sosu należy dodać kilka łyżek wody z gotującego się makaronu/. Ugotowany , przecedzony makaron wsypać na patelnię z warzywami, delikatnie wymieszać, doprawić do smaku i dodać kulki mozzarelli. Podawać zaraz po przyrządzeniu posypany zieloną pietruszką.
Makaron penne z warzywami i mozarellą
Krążki pora paski papryki i kostki ziemniaka podsmażyć na oliwie.
Makaron penne z warzywami i mozarellą
Dodać połówki pomidorków i dusić do miękkości.
Makaron penne z warzywami i mozarellą
Ugotowany makaron połączyć z warzywami i dodać mozzarellę.

Tagi:

makaron