szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Makaron z oliwkami i kaparami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny, aromatyczny makaron. W kształcie serduszek nadaje się w sam raz na romantyczną kolację we dwoje.

Makaron z oliwkami i kaparami

Składniki:

Makaron z oliwkami i kaparami

 

  • 1 opakowanie makaronu, np. serduszka
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki czarnych oliwek
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 papryczka piri piri z zalewy
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Makaron z oliwkami i kaparami
Czosnek drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać do niego pomidory z puszki. Pogotować razem ok. 5 minut. Następnie dodać pokrojone drobno czarne oliwki, posiekaną papryczkę piri piri, posiekaną bazylię i kapary. Gotować razem ok. 8 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ugotować makaron w osolonej wodzie. Odcedzić i jeszcze ciepły dodać do sosu. Wymieszać dokładnie i przełożyć na talerze.

Posypać na wierzchu posiekaną świeżą bazylią.