Gusia Smakusia

Gusia Smakusia

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Makaroniki z musem z suszonych jabłek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne makaroniki, słodkie i urocze, w zestawieniu z kwaskowatym musem z suszonych jabłek rozpływają się w ustach. Moje, robione po raz pierwszy, nie wyszły wprawdzie idealnie, ale mus był - i jest - wspaniały :)

Makaroniki z musem z suszonych jabłek Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Makaroniki z musem z suszonych jabłek

 

  • Składniki na ciastka:

 

  • 100g zmielonych orzechów laskowych
  • 90g białek - w temperaturze pokojowej
  • 100g cukru pudru - przesianego
  • 50g drobnego cukru

 

  • Składniki na mus:
  • 100g suszonych jabłek
  • 30g kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 1/4 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. wody
  • sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

Makaroniki z musem z suszonych jabłek
Ciastka: Zaczynamy od wymieszania cukru pudru ze zmielonymi orzechami. Można zmielić je w malakserze na drobny proszek, a potem jeszcze przesiać je przez sito. Cukier puder również przesiać. Ciepłe białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać po łyżeczce drobnego cukru i kontynuować, aż cukier całkowicie połączy się z pianą. Odstawić mikser, wsypać orzechy z cukrem pudrem do ubitych białek, a następnie szpatułką bądź drewnianą łyżką powoli i dokładnie połączyć wszystkie składniki do uzyskania gładkiej konsystencji. Przełożyć gotową masę do rękawa cukierniczego lub szprycy, a na blachę położyć papier do pieczenia, dla ułatwienia można wyrysować na nim za pomocą np. szklanki okręgi. Następnie wyciskać masę na każdy okrąg zostawiając min. 1 cm odstępu. Zostawić ciastka na ok. 15-20 min. do wysuszenia, można to sprawdzić delikatnie dotykając opuszkiem palca masę, która nie przyklei się do niego. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 150st., u mnie pieczenie trwało ok. 15 min, należy zawsze pilnować pieczenia i nie dopuścić do rumienienia się ciastek. Po upieczeniu zostawić je do ostudzenia. (Przepis ten starczył na 2 blachy ciastek.) Mus: Umieścić wszystkie składniki w małym garnku, zamieszać, włączyć średni gaz i dusić całość przez ok. 20-30 min. Następnie zmiksować jabłka na gładki mus, odstawić go do wystudzenia i przekładać nim makaroniki. Częstować od razu. Smacznego :)
Makaroniki z musem z suszonych jabłek
Składniki musu przed zagotowaniem
Makaroniki z musem z suszonych jabłek
Gotowy zmiksowany mus