Joanna 77

Joanna 77

Kucharz
[Przepisów: 8]

Makaronowe gniazdka na szpinakowej trawce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Spaghetti kojarzy nam się zawsze z pomidorowym sosem z dodatkiem mięsa i warzyw. Jednak żeby danie nie zawsze było banalne możemy zaserwować je w zupełnie nowy sposób niekoniecznie banalnie :)

Makaronowe gniazdka na szpinakowej trawce Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Makaronowe gniazdka na szpinakowej trawce

 

  • Opakowanie szpinaku mrożonego,
  • opakowanie makaronu spaghetti,
  • 4 jaja,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 100 g masła,
  • pieprz, sól do smaku,
  • opakowanie sera Gorgonzola

Sposób przygotowania:

Makaronowe gniazdka na szpinakowej trawce
Nastawić garnek z wodą na spaghetti, posolić.Do wody nie dodajemy oleju, bo makaron traci przyczepność i sos się do niego nie klei. Na patelni roztopić masło, posolić - co zapobiega przypalaniu się masła. Dodać szpinak, posolić i popieprzyć do smaku, dodać zmiażdżone ząbki czosnku, pomieszać. Ser Gorgonzola pokroić w kostkę dodać do szpinaku, całość zagotować. W tym czasie na wrzątek wrzucamy makaron i gotujemy wg przepisu z opakowania. W osobnym garnku zagotować posoloną wodę. Na wrzącą wodę delikatnie wpuszczać rozbite jajka, tak żeby się nie stykały ze sobą i nie uszkodzić żółtek. Pomagając sobie cedzakiem delikatnie odrywać białko od dna i zakrywać nim żółtka. Kiedy białko zupełnie się zetnie a żółtka będą jeszcze płynne, po około minucie, wykładać jaja na przygotowane z makaronu gniazdka polane sosem szpinakowym. Zaletą dania jest błyskawiczny sposób wykonania. ładne podanie sprawi, że domownicy zjedzą obiad ze smakiem :) 
Makaronowe gniazdka na szpinakowej trawce
Na patelni roztop masło, dodaj szpinak, czosnek i poporcjowany ser