ewrylka

ewrylka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Makowa panienka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pysznie chrupiące i rewelacyjne ciasto.

Makowa panienka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Makowa panienka

 

  • 150 g maku
  • 100 g mielonych migdałów
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 80 g cukru
  • 8 szt białka
  • 4 szt żółtka
  • 2 szt budyń śmietankowy
  • 350 ml mleko
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 szt sok z cytryny
  • 4 szt żółtka
  • 150 g cukru

 

 

 

Sposób przygotowania:

Makowa panienka
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier stale miksując. Następnie żółtka i dalej miksujemy. Mak łączymy z wiórkami i migdałami. Dodajemy do piany jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.Dwie tortownice 28 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Ciasto dzielimy na dwie równe części i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy 20 minut. Z mleka odlewamy pół szklanki, a resztę zagotowujemy z cukrem. Z odlanym mlekiem mieszamy budynie i żółtka. Wlewamy do gotującego się mleka i przygotowujemy budyń intensywnie mieszając. Miękkie masło miksujemy na białą, puszystą masę. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy aż krem stanie się gładki i puszysty. Na koniec dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i dokładnie miksujemy. Krem rozsmarowujemy na jednym z upieczonych i wystudzonych placków i przykrywamy go drugim. Dociskamy i wstawiamy do lodówki aby masa zastygła.
Makowa panienka
Upieczone i wystudzone krążki ciasta przekładamy gotowym kremem.
Makowa panienka
Mak, mielone migdały, wiórki kokosowe łączymy delikatnie z ubitą masą jajeczną.

Tagi:

mak