jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Malinowe masełko

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Tak posmarowane pieczywo można zajadać samo lub z dodatkiem np. białego sera. Masło to można także położyć na wierzchu ciepłych pierogów, knedli, czy kopytek.

Malinowe masełko

Składniki:

Malinowe masełko

 

  • Składniki:
  • 100 g masła,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 łyżka malinowej galaretki,
  • 300-350 g malin

 

Sposób przygotowania:

Malinowe masełko
Maliny miksujemy i przecieramy przez sito by usunąć pestki. Gotowy sok stawiamy na gazie. Dokładamy do niego cukier i gotujemy razem około 5-10 minut, by delikatnie odparował. Następnie zdejmujemy z ognia i dokładamy galaretkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy. Do utartego dokładamy zagęszczony, malinowy, przestudzony sok. Całość dokładnie mieszamy. Przekładamy do dowolnego pojemniczka, miseczki. Odstawiamy do lodówki do stężenia na minimum 1 godzinę. Gotowe.