AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Malinka z kremem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Puszysty biszkopt przełożony jogurtowo-śmietanowo-malinowym kremem.

Malinka z kremem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Malinka z kremem

 

 

  • JOGURTOWY KREM MALINOWY:
  • 700 g jogurtu naturalnego
  • 400 g gęstej kwaśnej śmietany
  • 1/2 szkl. cukru ( można dodać więcej )
  • 300 g mrożonych malin ( lub w sezonie świeżych )
  • 8 łyżeczek żelatyny.

 

  • DODATKOWO:
  • cukier puder lub lukier.

Sposób przygotowania:

Malinka z kremem
BISZKOPT: Oddzielamy białka od żółtek- bardzo dokładnie, żeby do białek nie dostało się ani trochę żółtka, bo wtedy będzie problem z ubiciem piany ! Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Miksujemy jeszcze przez kilka minut, aż masa będzie puszysta. Obie mąki przesiewamy przez sito, dodajemy proszek do pieczenia i powoli wsypujemy je do masy jajecznej, mieszając łyżką ( najlepiej drewnianą !!! ). Ciasto wylewamy na blaszkę ok. 25x35 cm, wysmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 170 stopni. Wystudzony biszkopt kroimy na pół. KREM JOGURTOWO-MALINOWY: Żelatynę zalewamy w małym garnuszku ok. 1/3 szkl. wody i zostawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy na małym ogniu, aż do rozpuszczenia; pozostawiamy do przestygnięcia. Rozmrożone maliny miksujemy na gładko z 1/2 szkl. cukru ( z taką ilością cukru krem wychodzi kwaskowaty, więc jak ktoś lubi bardziej słodki, to można wsypać nawet całą szklankę cukru ). W oddzielnej misce miksujemy śmietanę z jogurtem, dodajemy mus malinowy i wystudzoną żelatynę. Kremem przekładamy przekrojony biszkopt, zostawiamy w lodówce na kilka godzin. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem ( można polukrować ). SMACZNEGO :)
Malinka z kremem
Biszkopt pieczemy ok.25 minut w temp. 170 st. Po wystudzeniu kroimy na pół.
Malinka z kremem
Śmietanę miksujemy z jogurtem, dodajemy mus malinowy i wystudzoną żelatynę.
Malinka z kremem
Przekrojony biszkopt przekładamy kremem, wierzch posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.