Sposób przygotowania:
Letni tort malinowy
W szklance wymieszałam składniki ponczu. Czekoladę połamałam na cząstki i umieściłam w metalowej miseczce, którą postawiłam na rondelku wypełnionym wodą. Rondelek powoli podgrzewałam, aż czekolada dobrze się rozpuściła. Serek mascarpone roztarłam mikserem. Dobrze schłodzoną kremówkę ubiłam na sztywno, przełożyłam do serka mascarpone i wymieszałam. Nie przerywając miksowania, dodałam płynną, letnią czekoladę i zmiksowałam na gładką masę. Pierwszy blat ułożyłam na paterze, przy pomocy łyżki nasączyłam go 1/3 ponczu, rozsmarowałam na nim troszkę kremu, w krem powciskałam maliny i ponownie rozsmarowałam krem tak, żeby maliny zostały przykryte. Na tą i kolejną warstwę zużyłam po 1/3 całego kremu. Położyłam następny blat, posmarowałam go kremem i obłożyłam malinami, przykryłam trzecim blatem. Całość lekko docisnęłam. Wierzch i boki tortu posmarowałam resztą kremu. Rurki waflowe przełamałam na pół i obłożyłam nimi boku tortu. Na wierzchu ułożyłam opłukane i osuszone gałązki mięty i maliny. Całość obwiązałam wstążką i odstawiłam do lodówki aby krem stężał.
misia14
dża
edytaha
Cukiereczek13
Triss
gosia56
jaNina
edytaha
Tit
edytaha
Chętnie Tit, ale został zjedzony zanim się obejrzałam, nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia po pokrojeniu :)
zewa
edytaha
Dziękuję Ewuniu :)
anemon
edytaha
Dziękuję za miłe słowa :)
ewelina.mn
edytaha
Ewelino, rurki są puste w środku i lekkie, więc po zdjęciu wstążki pozostają na miejscu, krem je całkiem fajnie trzyma.
ewelina.mn
Zatem następny tort obkładam rurkami, gdyż wygląda to naprawdę świetnie:) pozdrawiam!
edytaha
W ostatnim kawałku, który mi został, na drugi dzień rurki były nasiąknięte od kremu, ale nadal się trzymały i zupełnie to nie przeszkodziło w zjedzeniu go z apetytem. Musisz sama spróbować Ewelinko, bo efekt jest świetny, no i odpada uciążliwe obsypywanie boków wiórkami, czekolada lub inną posypką
ewelina.mn
otóż to! :)
elzbieta8960
edytaha
Dzięki Elu :)
marietta
edytaha
:)