edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Letni tort malinowy

  • 23
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 20

Wilgotny, delikatny i pyszny tort malinowy, który zrobiłam na urodziny mojej córki.

Letni tort malinowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Letni tort malinowy

 

  • gotowy (kupny) ciemny potrójny blat biszkoptowy o średnicy 24 cm
  • PONCZ:
  • 1/3 szklanki przegotowanej wody
  • 2 łyżki syropu malinowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • KREM:
  • 1 litr śmietany kremówki 30%
  • 300 g białej czekolady
  • 250 g serka mascarpone
  • PONADTO:
  • ok. 300 g malin (spokojnie może być więcej)
  • ok. 170 g rurek waflowych (pustych)
  • gałązki mięty

Sposób przygotowania:

Letni tort malinowy
W szklance wymieszałam składniki ponczu. Czekoladę połamałam na cząstki i umieściłam w metalowej miseczce, którą postawiłam na rondelku wypełnionym wodą. Rondelek powoli podgrzewałam, aż czekolada dobrze się rozpuściła. Serek mascarpone roztarłam mikserem. Dobrze schłodzoną kremówkę ubiłam na sztywno, przełożyłam do serka mascarpone i wymieszałam. Nie przerywając miksowania, dodałam płynną, letnią czekoladę i zmiksowałam na gładką masę. Pierwszy blat ułożyłam na paterze, przy pomocy łyżki nasączyłam go 1/3 ponczu, rozsmarowałam na nim troszkę kremu, w krem powciskałam maliny i ponownie rozsmarowałam krem tak, żeby maliny zostały przykryte. Na tą i kolejną warstwę zużyłam po 1/3 całego kremu. Położyłam następny blat, posmarowałam go kremem i obłożyłam malinami, przykryłam trzecim blatem. Całość lekko docisnęłam. Wierzch i boki tortu posmarowałam resztą kremu. Rurki waflowe przełamałam na pół i obłożyłam nimi boku tortu. Na wierzchu ułożyłam opłukane i osuszone gałązki mięty i maliny. Całość obwiązałam wstążką i odstawiłam do lodówki aby krem stężał.
Letni tort malinowy
Dobrze schłodzoną kremówkę ubiłam na sztywno
Letni tort malinowy
Serek mascarpone roztarłam mikserem na gładko.
Letni tort malinowy
Blaty posmarowałam kremem i obłożyłam malinami.