Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1413]

Mazurek kajmakowy z powidłami śliwkowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Świąteczny mazurek kajmakowy z powidłami śliwkowymi

Mazurek kajmakowy z powidłami śliwkowymi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mazurek kajmakowy z powidłami śliwkowymi

  • ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • dodatkowo
  • kajmak - puszka
  • powidła śliwkowe 50 ml
  • płatki migdałowe
  • posypka czekoladowa(pieguski)
  • perełki dekoracyjne

Sposób przygotowania:

Mazurek kajmakowy z powidłami śliwkowymi

Przygotowujemy kruche ciasto: na stolnice przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wkrawamy masło i siekamy do uzyskania kaszki, następnie dodajemy cukier puder oraz żółtka i zagniatamy, owijamy w folię i zostawiamy na 30 - 40 min w lodówce, następnie ciasto wykładamy na blaszkę, podnosimy brzegi ciasta bądź formujemy warkocz, całość nakłuwamy widelcem - pieczemy w 190-200 stopniach przez około 30-40 minut do uzyskania złotego koloru, po przestudzeniu upieczonego ciasta, wykładamy na ciasto powidła a następnie kajmak, całość dekorujemy, Zostawiamy w lodówce na minimum 2h