iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Mięsne kąski z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Delikatne mięsko w aromatycznym sosie z leśnymi grzybami to bardzo jesienna potrawa i bardzo smaczna.

Mięsne kąski z grzybami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Mięsne kąski z grzybami

 

  • 1,5 kg mięsa z łopatki wieprzowej
  • 1/2 kg mieszanych grzybów leśnych
  • 3 cebule
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka masła
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Mięsne kąski z grzybami

ETAP 1:

Mięsne kąski z grzybami.
Mięso pokroić w ładne i solidne porcje.

Mięso po umyciu i osuszeniu pokroić w dość grube plastry po wierzchu mięso tylko delikatnie posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem.

ETAP 2:

Mięsne kąski z grzybami.
Mieso podsmazyc na smalcu na złoty kolor.

Na patelni rozgrzać smalec i zrumienić na nim plastry mięsa, następnie podsmażone mięso ułożyć w większym garnku ma być jedna warstwa mięsa.

ETAP 3:

Mięsne kąski z grzybami.
Cebula ma być tylko lekko podduszona.

Masło dołożyć do tłuszczu z pod smażenia mięsa i rozpuścić na patelni, podsmażyć na nim cebulę pokrojoną w piórka i tak zrumienioną cebulą przykryć w garnku mięso.

ETAP 4:

Mięsne kąski z grzybami.
Grzyby wstępnie doprawić i podsmażyć na patelni.

Grzyby po oczyszczeniu pokroić w mniejsze kawałki i obgotować kilka minut w wodzie z dodatkiem soli po odcedzeniu przełożyć na patelnię na której smażyliśmy cebulę i na której zostawiamy troszkę tłuszczu, grzyby delikatnie posolić i popieprzyć, następnie lekko podsmażyć i rozłożyć na cebuli.

ETAP 5:

Mięsne kąski z grzybami.

Do garnka z mięsem dolać 3 szklanki gorącej wody, dołożyć 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, kilka ziaren pieprzu czarnego, 4 ziarna ziela angielskiego i 2 liście laurowe oraz 1/2 łyżeczki suszonego tymianku ja dodatkowo dałam kilka suszonych brusznic, ale to nie jest konieczne i można zrobić bez niej. Garnek przykryć i dusić mięso na malutkim ogniu do miękkości u mnie to trwało ponad godzinę w garnku płyn ma tylko mrugać w tym czasie cebula się rozgotowała i zagęściła sos, mięso zmiękło tak, ze rozpływało się w ustach i wszystko pięknie przeszło swoimi smakami. Sosu ja już nie musiałam doprawiać ani dodatkowo zagęszczać.