Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Mięso mielone z kalarepką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Mięso mielone wieprzowe podsmażane z tartą kalarepką to sposób na smaczny, szybki w przygotowaniu obiad:)

Mięso mielone z kalarepką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mięso mielone z kalarepką

 

  • 1 kalarepka
  • 1 czerwona cebula
  • olej do smażenia
  • 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 2 szczypty curry
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kostka mięsna
  • 2 łyżki pszennej mąki

Sposób przygotowania:

Mięso mielone z kalarepką
Kalarepkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju.Do cebuli dodać kalarepkę, podsmażyć ją. Dodać mięso, mieloną paprykę, curry, przeciśnięty przez praskę czosnek, trochę soli i pieprzu. Smażyć, co chwilę mieszając, aż mięso się zetnie. Do mięsa z kalarepką wlać 2 szklanki wody, dodać kostkę mięsną, zagotować. Gotować na małym ogniu bez przykrycia ok. 20 minut. Mąkę rozmieszać w szklance zimnej wody. Zawiesiną zagęścić sos. Gdyby sos wyszedł zbyt gęsty, dodać więcej wody, zagotować. W razie potrzeby doprawić do smaku odrobiną soli.
Mięso mielone z kalarepką
Obrana i starta na tarce o dużych oczkach kalarepka.
Mięso mielone z kalarepką
Pokrojona w piórka cebula lekko zrumieniona na oleju.
Mięso mielone z kalarepką
Mięso mielone i przyprawy dodane do podsmażonej kalarepki.
Mięso mielone z kalarepką
Woda i kostka mięsna dodane do podsmażonego z kalarepką mięsa.