Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kalarepki faszerowane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kalarepki nadziewane podawać z ziemniakami i surówką

Kalarepki faszerowane

Składniki:

Kalarepki faszerowane

 

  • 7 kalarepek,
  • 2 cebule,
  • 30 dag mięsa mielonego,
  • 3 łyżka masła,
  • 1 łyżka tymianku,
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
  • 100 ml śmietany,
  • 2 żółtka,
  • 0,5 szklanki sera żółtego startego,
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Kalarepki faszerowane
Obrane, przekrojone na połówki kalarepki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić drobno posiekaną cebulkę. Następnie do cebulki dodać mielone mięso i jeszcze przez chwile smażyć. Ugotowane kalarepki wyjąć z wody, ostudzić, przekroić na połówki, łyżką wydrążyć miąższ ze środka i włożyć go do usmażonego mięsa, wlać śmietanę, dodać żółtko, zieleninę i przyprawy, wymieszać. Połówki kalarepek napełnić farszem, posypać żółtym serem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec przez 10 minut w temp 220 stopni.