szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Kalarepa z farszem mięsno-ryżowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Danie to stosujemy samodzielnie lub jako dodatek do obiadu.

Kalarepa z farszem mięsno-ryżowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kalarepa z farszem mięsno-ryżowym

 

 

Sposób przygotowania:

Kalarepa z farszem mięsno-ryżowym
Kalarepy cienko obieramy ze skórki, ścinamy wierzchy (ok 1 cm) i wydrążamy środek. Ryż płuczemy na sitku i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Mięso mielone doprawiamy przyprawami, oraz lekko podsmażamy na patelni. Mięso mieszamy z ryżem i jajkiem. Powstałym farszem uzupełniamy kalarepki i przykrywany odkrojonym wierzchem. Kalarepy delikatnie rumienimy na rozgrzanej oliwie, potem odwracamy farszem na dół i również rumienimy. Przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, tak żeby było do ok polowy wielkości warzywa i dusimy na wolnym ogniu ok 30 minut. Można podawać z różnego rodzaju sosami.
Kalarepa z farszem mięsno-ryżowym
Mięsko mielone- wybieramy jakie kto lubi i ryz przygotowane.
Kalarepa z farszem mięsno-ryżowym
Trzy dorodne kalarepki przed przygotowaniem
Kalarepa z farszem mięsno-ryżowym
Kalarepki wydrążone, przygotowane do napełniania farszem.