p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Mięso z kurczaka w marynacie czosnkowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Aromatyczne mięso z kurczaka w marynacie czosnkowej

Mięso z kurczaka w marynacie czosnkowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mięso z kurczaka w marynacie czosnkowej

 

  • 3 udka kurczaka
  • marynata czosnkowa Kotanyi
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka papryki
  • szczypta chilli
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 kartofli
  • koperek do posypania kartofli
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Mięso z kurczaka w marynacie czosnkowej
Z udek kurczaka ściągnąć skórę i wyluzować z kości. Każdy kawałek mięsa posypujemy z obu stron marynatą czosnkową Kotanyi, solą, czerwona papryka i szczyptą chilli. Rozgrzewamy oliwę na patelni grillowej i układamy mięso, obsmażamy każdy kawałek z każdej strony, następnie podlewamy wrzącą wodą i dusimy do miękkości pod przykryciem. W filiżance mieszamy 2 łyżki skrobi kukurydzianej z zimną wodą i wlewamy do mięsa, dusimy aż sos będzie miał odpowiednią gęstość. Na talerzu układamy kartofle ugotowane z 1 łyżeczką soli, posypujemy siekanym koperkiem, obok kładziemy kawałek mięsa i całość polewamy sosem.
Mięso z kurczaka w marynacie czosnkowej
Każdy kawałek mięsa posypujemy z każdej strony marynatą czosnkową Kotanyi
Mięso z kurczaka w marynacie czosnkowej
Rozgrzewamy oliwę na patelni grillowej i układamy mięso
Mięso z kurczaka w marynacie czosnkowej
dodajemy skrobię z wodą i dusimy aż sos będzie miał odpowiednią gęstość
Mięso z kurczaka w marynacie czosnkowej
ugotowane kartofle układamy na talerzu posypujemy siekanym koperkiem