mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Mieszana sałata z musem łososiowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo smaczna propozycja podania sałat. I te maliny ...

Mieszana sałata z musem łososiowym

Składniki:

Mieszana sałata z musem łososiowym

 

  • 1 główka endywii
  • 1/2 główki sałaty masłowej
  • 1/2 główki sałaty dębolistnej
  • 150g wędzonego łososia
  • 1 łyżka chrzanu
  • 2 łyżki jogurtu
  • 2 cebulki ze szczypiorkiem
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki sherry
  • 150g świeżych lub mrożonych malin
  • 4 łyżki oliwy
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Mieszana sałata z musem łososiowym
Łososia zemleć w maszynce do mięsa, wymieszać z jogurtem i chrzanem. Cebulki i szczypiorek oczyścić, umyć, drobno posiekać. Dodać do masy łososiowej, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Sałaty oczyścić, umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki. Ocet wymieszać z sherry. Maliny mrożone rozmrozić, świeże przebrać i umyć. Zmiksować, dodać ocet z sherry, oliwę i wymieszać. Sos doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Sałaty włożyć do salaterki, wyłożyć mus łososiowy, polać sosem i podawać.