SUPERPRZEPIS

Miodowe lody mleczno-śmietankowe

  • 1
  • Beatris
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Miodowe lody mleczno-śmietankowe Więcej zdjęć (5)

Domowe lody przygotowane z ubitej śmietany kremówki z dodatkiem mleka zagęszczanego niesłodzonego, miodu i cukru waniliowego.

Składniki:

Miodowe lody mleczno-śmietankowe

 

  • 1,5 szklanki śmietany kremówki
  • 350 g mleka zagęszczanego niesłodzonego
  • 4 łyżki miodu
  • 32 g cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Miodowe lody mleczno-śmietankowe
Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do niej miód, cukier waniliowy i mleko zagęszczane. Dokładnie wymieszać. Masę przelać do maszynki do lodów (wcześniej zamrożonej). Ubijać w maszynce przez ok. 30 minut. Gotową masę lodową przełożyć do zamykanego plastikowego pojemnika i wstawić do zamrażalnika. Jak lody uzyskają odpowiednią konsystencję, podzielić je na porcje. Podawać z dowolnym sosem.
Miodowe lody mleczno-śmietankowe
Śmietana kremówka przelana do miski i ubita na sztywno.
Miodowe lody mleczno-śmietankowe
Ubita śmietana z dodatkiem miodu cukru waniliowego i mleka zagęszczanego.
Miodowe lody mleczno-śmietankowe
Wszystkie składniki połączone i ubijane w maszynce do lodów.
Miodowe lody mleczno-śmietankowe
Gotowa masa lodowa przełożona do plastikowego pojemnika.

Tagi:

lody