Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Młoda kapusta duszona z kiełbaską i fasolą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Moja rodzina uwielbia młodą kapustę, a ja żeby nie było ,, nudno ''ciągle wymyślam nowe wersje. Staram się też jak najczęściej przygotowywać ją w sezonie. Tym razem przygotowałam duszoną kapustę z kiełbasą i fasolą. Może być ona samodzielnym daniem.

Młoda kapusta duszona z kiełbaską i fasolą

Składniki:

Młoda kapusta duszona z kiełbaską i fasolą

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 średnie cebule
  • 30 dag dobrej jakości kiełbasy
  • 1 puszka białej fasoli
  • 3 łyżeczki przyprawy do dań z kapusty
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • koperek świeży według uznania

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta duszona z kiełbaską i fasolą
1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Kapustę obieramy z wierzchnich liści, następnie drobno kroimy. 

2. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i przesmażamy lekko rumieniąc. Następnie dodajemy kapustę podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości i odparowania całego płynu. 

3. Kiełbasę kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju, następnie dodajemy do kapusty. Fasolkę dokładnie odsączmy z zalewy i dodajemy do kapusty. Koperek płuczemy i drobno kroimy, następnie dodajemy do kapusty. 

4. Przyprawę dodajemy do kapusty i chwilę dusimy przyprawiając do smaku solą i pieprzem.  

Tagi:

kapusta danie