Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Młoda kapusta duszona z miodem i czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Danie przyrządzam, gdy rozpoczyna się sezon na młodą kapustę. Podaję ją z młodymi ziemniakami i szklanką maślanki.

Młoda kapusta duszona z miodem i czosnkiem

Składniki:

Młoda kapusta duszona z miodem i czosnkiem

 

  • główka młodej kapusty
  • pęczek koperku
  • 25 dag boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • 3 łyżki miodu
  • sok z połowy cytryby
  • płaska łyżka soli
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta duszona z miodem i czosnkiem
Umytą kapustę pozbawiamy wierzchnich liści. Siekamy. Po zalaniu 2 szklankami wody dodajemy łyżkę soli, miód i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy przez ok. 15 minut.

W tym czasie pokrojony w kostkę boczek rumienimy na patelni. Posypujemy 2 łyżkami mąki. Zalewamy odrobiną wody, żeby ładnie rozprowadzić zasmażkę. Dokładamy do kapusty. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy sok z cytryny.

Koperek drobno siekamy. Dodajemy do kapusty. Dusimy jeszcze przez ok. 5 minut.

Tagi:

kapusta