misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 678]

Żeberka z rozmarynem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Pyszne rozpływające się w ustach żeberka wieprzowe w pysznym aromatycznym sosie rozmarynowym. Doskonałe na obiad dla całej rodziny. Idealne na męskie spotkania.

Żeberka z rozmarynem Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Żeberka z rozmarynem

 

Sposób przygotowania:

Żeberka z rozmarynem
Żeberka dokładnie myjemy, osuszamy i dzielimy na porcje. W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju i przesmażamy na nim na złoto podzielone na mniejsze kawałki żeberka.

Do połowy garnka z obsmażonym mięsem wlewamy wodę i dodajemy gałązki rozmarynu. Jest on bardzo aromatyczny i lepiej nie dawać go zbyt dużo. Zawsze można go dodać. Odjąć już nie będzie jak. Całość dusimy na wolnym ogniu, do momentu odparowania 1/4 płynu. Wówczas doprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym pieprzem kolorowym.

Gotujemy nadal pod przykryciem na wolnym ogniu, aż mięso zmięknie, a sos się zredukuje. Jeśli to konieczne dolewamy wody. Na 5 minut przed końcem gotowania dodałam jeszcze trochę rozmaryn.

Podajemy od razu po przygotowaniu.


Żeberka z rozmarynem
Umyte i osuszone żeberka kroimy na kawałki
Żeberka z rozmarynem
Pokrojone na kawałki żeberka smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu
Żeberka z rozmarynem
Żeberka smażymy na złoto z każdej strony
Żeberka z rozmarynem
Do przesmażonych żeberek wlewamy wodę i dodajemy rozmaryn
Żeberka z rozmarynem
Doprawiamy do smaku
Żeberka z rozmarynem
Dusimy do miękkości mięsa i zredukowania się sosu
Żeberka z rozmarynem
Pyszne żeberka doskonałe na obiad
Żeberka z rozmarynem
Doskonałe na męski spotkania