Martyna239

Martyna239

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Młoda kapusta w dwóch wariantach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna, bo młoda - kapusta z koperkiem

Młoda kapusta w dwóch wariantach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Młoda kapusta w dwóch wariantach

 

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 cebula
  • 2 pomidory (do drugiego wariantu)
  • sól, pieprz, olej

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta w dwóch wariantach
Wariant 1: Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą, dodajemy sól i gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w piórka, przesmażamy na oleju i dodajemy podczas gotowania do kapusty razem z posiekanym koperkiem. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Można zaprawić mąką. Wariant 2: Do tak przygotowanej kapusty dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Całość chwilę gotujemy. Obydwie wersje są pyszne. Szczególnie jako dodatek do drugiego dania z młodymi ziemniaczkami.
Młoda kapusta w dwóch wariantach
Kapustę szatkujemy i gotujemy, aż będzie miękka.
Młoda kapusta w dwóch wariantach
Dorzucamy koperek. Ilość zależy od indywidualnych upodobań. Ja lubię dużo.
Młoda kapusta w dwóch wariantach
W wersji pierwszej kapusta sama. Pyszny dodatek do mięsa.
Młoda kapusta w dwóch wariantach
W wersji drugiej kapusta z dodatkiem świeżych pomidorów.

Tagi:

kapusta