malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Muffinki z jeżynami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Takie muffinki często zabieram ze sobą do pracy do porannej kawy smakują wyśmienicie. Nie są zbyt słodkie więc można ich zjeść nawet kilka sztuk, na pewno zasmakują każdemu

Muffinki z jeżynami

Składniki:

Muffinki z jeżynami

 

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 2/3 szklanki oleju,
  • 2 jajka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia oraz łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 20 dag jeżyn,
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
  • tabliczka mlecznej czekolady,
  • tabliczka białej czekolady.

Sposób przygotowania:

Muffinki z jeżynami
Mąkę przesiewamy. Składniki suche łączymy razem. Jajka, olej, mleko, roztrzepujemy, następnie łączymy składniki suche i mokre razem. Dodajemy całe jeżyny oraz rozpuszczoną czekoladę mleczną. Porcje masy wykładamy do papilotek po 1 łyżce, pieczemy 20 min. w temp 170 stopni. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy babeczki, dekorujemy według własnego uznania.