Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Muffinki z jeżynami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Zachwycają aromatem leśnych jeżyn. Doskonale nadają się jako przekąska na drugie śniadanie lub podwieczorek.

Muffinki z jeżynami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffinki z jeżynami

 

  • 150 ml oleju
  • 2 duże jajka
  • 300 ml mleka
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2/3 szklanki cukru kryształu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ½ litra jeżyn

 

Sposób przygotowania:

Muffinki z jeżynami
Mokre składniki (jajka, olej, mleko) razem mieszamy. Suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia, sól) także razem mieszamy. Mokre składniki wlewamy do suchych. Dokładnie mieszamy. Do ciasta wsypujemy wypłukane jeżyny. Delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do natłuszczonych i wysypanych bułką tartą foremek na muffinki. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 200 stopni.
Muffinki z jeżynami
Mokre składniki (jajka, olej, mleko) razem mieszamy. Suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia, sól) także razem mieszamy.
Muffinki z jeżynami
Mokre składniki wlewamy do suchych. Dokładnie mieszamy.
Muffinki z jeżynami
Do ciasta wsypujemy wypłukane jeżyny. Delikatnie mieszamy łyżką.
Muffinki z jeżynami
Ciasto przekładamy do natłuszczonych i wysypanych bułką tartą foremek na muffinki. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 200 stopni.