SUPERPRZEPIS

Muffinki z jeżynami

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Muffinki z jeżynami Więcej zdjęć (5)

Klasyczne muffinki z letnimi owocami doskonałe na podwieczorek.

Składniki:

Muffinki z jeżynami

 

  • 25 dag świeżych jeżyn;
  • 2 łyżki cukru pudru;
  • 25 dag mąki pszennej;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • ½ łyżeczki sody;
  • 14 dag cukru;
  • 1 łyżka startej skórki pomarańczowej;
  • 6 dag miękkiego masła:
  • 250 ml maślanki;
  • 1 łyżka masła do wysmarowania foremek;

 

 

 

Sposób przygotowania:

Muffinki z jeżynami
Świeże jeżyny przebrać, opłukać i posypać cukrem pudrem. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Utrzeć jajko z cukrem, dodać skórkę pomarańczową, miękkie masło i maślankę. Wszystko starannie wymieszać mikserem i wsypać przesiana mąkę. Na koniec dodać owoce. Foremki wysmarować stopionym masłem i napełnić ciastem do 2/3 wysokości. Piec 20 – 25 min w temperaturze 180 stopni C. upieczone muffinki wyjąć z piekarnika i zostawić w foremkach jeszcze 5 min., potem wyjąć z foremek i wystudzić na kratce. Można je podawać na gorąco z bitą śmietaną lub wystudzone i posypane cukrem pudrem.
Muffinki z jeżynami
Opłukane i przebrane jeżyny przesypać cukrem pudrem.
Muffinki z jeżynami
Na koniec jeżyny dodać do utartego ciasta i wymieszać.
Muffinki z jeżynami
Ciasto nakładać do wysmarowanych tłuszczem foremek.
Muffinki z jeżynami
Upieczone muffinki zostawić w foremkach jeszcze 5 minut.